De Groenlose Toneelvereniging DITO bestaat in 2022 maar liefst negentig jaar. De exacte oprichtingsdatum is niet bekend, omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van het verenigingsarchief verloren is gegaan. Wat wel tot op de dag van vandaag bekend is, is dat een vriendengroep in juni 1932 het initiatief heeft genomen voor de oprichting van een toneelgezelschap ten behoeve van de Groenlose bevolking. De letters DITO staan voor ‘Door Inspanning Tot Ontspanning.’ De expositie loopt van dinsdag 2 augustus tot vrijdag 30 september.


90 Jaar amateurtoneel in Groenlo, met vele hoogstandjes. Want al noemen we het in de volksmond amateurtoneel, wat de acteurs en actrices decennialang op de planken hebben gebracht, grenst absoluut aan professionaliteit.

Voor de Grollenaren is deze expositie een feest van herkenning. Veel Grollenaren zullen de uitvoeringen van DITO hebben bijgewoond en wat zullen ze op die avonden hebben genoten. De expositie laat aan de hand van foto’s, pamfletten, toneelboekjes en ander materiaal 90 jaar DITO herleven. Etalagepoppen met kostuums illustreren het geheel. Een absolute topper in de expositie is de DVD, samengesteld uit hoogtepunten van de vele toneeluitvoeringen. Het betreft vooral hilarische scenes, zo uit het leven gegrepen.

Er is voor iedereen wat te doen! Zo is er voor de kinderen een spannende verkleedkist, waarmee zij zich lekker kunnen uitleven. En u kunt allemaal, volwassenen en kinderen, meedoen met een prijsvraag. In de expositieruimte staat een verkleedrek met verschillende kostuums en attributen. U kunt zich dus ook zelf verkleden, of samen met uw kinderen of het gezelschap waarmee u de expositie bezoekt. Laat uw creativiteit de vrije loop en bent u tevreden over het eindresultaat, maak dan een selfie. Deze selfie stuurt u naar DITO en de mooiste creatie ontvangt een prijs. Hoe leuk is dat?


Deze expositie mag u niet missen. We zien u graag in de Stadsboerderij Grolle in hartje Groenlo.
De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur.